Kак се създава Бъчвa ?

Kак се създава Бъчвa   ? 

Преди да се задълбочим в процеса по изработката на бъчва, трябва да си зададем един прост въпрос: защо дъб? Какво е толкова специално за дъба и защо винопроизводителите, че го смятат за по-висококачествен от бъчвите направени от друга дървесина?

В миналото череша, бор, орех, кестен и други видове дървета са били превърнати в бъчви и са използвани за отлежаване на вино … но никой не ги сравнява. Казано по-просто, виното и дъбът имат афинитет един към друг. Дъбът поема вино и го „успокоява“, узрява, прави го мек на небцето и приятен за пиене…. но в никакъв случай не приемайте, че това означава, че дъбът „опитомява“ едно вино. Бъчва направена от дъб също прави виното по-интересно и му придава сложност и дълбочина, която не може да се развива самостоятелно. Дъб е мъдрият, зрял наставник на младия чирак (вино) и точно като наставник придава мъдрост на ученик. Дъб придава сложните аромати в добре направени вина.

В инфографиката може да проследите процесите по създаването на една бъчва, както и информация за най-популярните видове дъб.

 

бъчва

 

инфографика от https://www.torres.es/en/blog/tag/infographics

Цената на варела и продължителността на живота му

Френски варел струва приблизително от 700 до 1000 долара, а американски дъбов бъчва – приблизително 400 долара. Качествен барел се използва около пет години в винарни от по-висок клас, където те се използват за отлежаване на най-добрите вина на винарната през първите две години, след което се използват за вината с по-ниска продукция за останалите три. След първите пет години бъчвите обикновено се продават на по-малки производствени винарни или на домашни винари за още няколко години употреба.

Вина отлежали във френски и български дъбови бъчви може да откриете в нашия онлайн магазин 

0
    0
    Вашата количка
    Количката ви е празнаReturn to Shop