Описание на виното
Гроздоберът се извършва рано сутринта в оптималния етап на зрелостта на гроздето. Специфичността на тероара, който е особено благоприятен за отглеждането на бели сортове, допринася за създаването на едно прекрасно вино. Ферментацията протича в малки съдове с постоянен контрол на температурата в продължение на 15-20 дни. Виното се характеризира със средно интензивен, искрящ жълто-зелен цвят. То притежава свеж, комплексен, плодов аромат с типичния за сорта характер. Виното е чудесно за самостоятелна консумация, като аперитив, но също така – може да се сервира с морски дарове или сирена. Комбинацията от ястията поднесени със този Совиньон блан се превръща в истински празник за сетивата.
Характеристика на сорта Совиньон блан
Без съмнение Совиньон блан е един от царете на белите сортове грозде. Благодарение на редицата му специфични характеристики той е един от най-запомнящите се и същевременно лесно разпознаваеми сортове. Гроздето Совиньон блан дава изключително ароматни и свежи вина, отличаващи се със своята сочност и кристална чистота. Совиньон блан е претенциозен сорт по отношение на почвени и климатични дадености. Цъфти късно и зрее рано, поради което не му е необходимо излишна топлина. Узрява към средата на месец септември и е средно устойчив на зимните температури. При узряването си захарното съдържание достига до 20-24%. Гроздовете совиньон блан са малки до средно големи, с тегло около 100 гр. Те са цилиндрични до цилиндрично-конични, сбити. Зърната са малки и сферични, леко елипсовидни и често деформирани заради сбитостта на грозда.
На лозето совиньон блан изисква доста работа, особено когато корените му намерят достатъчно вода. Тогава започва изключително обилен растеж на лозата и винарите са принудени непрекъснато да премахват излишните листа, които иначе биха засенчили гроздето и не биха позволили пълноценното му узряване.