Kак се създава Бъчвa ?

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kак се създава Бъчвa   ? 

Преди да се задълбочим в процеса по изработката на бъчва, трябва да си зададем един прост въпрос: защо дъб? Какво е толкова специално за дъба и защо винопроизводителите, че го смятат за по-висококачествен от бъчвите направени от друга дървесина?

В миналото череша, бор, орех, кестен и други видове дървета са били превърнати в бъчви и са използвани за отлежаване на вино … но никой не ги сравнява. Казано по-просто, виното и дъбът имат афинитет един към друг. Дъбът поема вино и го „успокоява“, узрява, прави го мек на небцето и приятен за пиене…. но в никакъв случай не приемайте, че това означава, че дъбът „опитомява“ едно вино. Бъчва направена от дъб също прави виното по-интересно и му придава сложност и дълбочина, която не може да се развива самостоятелно. Дъб е мъдрият, зрял наставник на младия чирак (вино) и точно като наставник придава мъдрост на ученик. Дъб придава сложните аромати в добре направени вина.

В инфографиката може да проследите процесите по създаването на една бъчва, както и информация за най-популярните видове дъб.

 

бъчва

 

инфографика от https://www.torres.es/en/blog/tag/infographics

Цената на варела и продължителността на живота му

Френски варел струва приблизително от 700 до 1000 долара, а американски дъбов бъчва – приблизително 400 долара. Качествен барел се използва около пет години в винарни от по-висок клас, където те се използват за отлежаване на най-добрите вина на винарната през първите две години, след което се използват за вината с по-ниска продукция за останалите три. След първите пет години бъчвите обикновено се продават на по-малки производствени винарни или на домашни винари за още няколко години употреба.

Вина отлежали във френски и български дъбови бъчви може да откриете в нашия онлайн магазин 

0