Съвети за съхранение на вино

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Съвети за съхранение на вино

Понякога няма нищо по-хубаво от това да се приберете от работа и да си налеете хубава чаша вино. Независимо дали предпочитате бяло или червено, правилното запазване на виното може да бъде от решаващо значение. Важно е да сте сигурни, че виното ви се съхранява на умерена температура и далеч от пряка слънчева светлина. Има и много други фактори, които влияят на вино и често са пренебрегвани. Ако искате да научите повече за съхраняването вино в дома си, прочетете тези съвети.

Какво трябва да избягвате:

 1. Да държим виното прекалено дълъг период от време. Едно от най-грешните неща, които можете да направите, ако съхранявате вино у дома, е да не го пиете. След като премини определен период от врем, вкусовите му качества се променят и е възможно да не успеете да усетите пълния му потенциал.
 2. Да оставите тапите на бутилките да изсъхнат. Оптималната температура трябва да бъде между 10°C до 15°C и 70% влажност (по-високата влажност предпазва корка от изсушаване и може да доведе до преждевременно стареене на виното).
 3. Да съхранявате виното „на слънце”. Ултравиолетовата светлина може да причини множество проблеми при съхраняването на бутилките вино. Може да увреди виното и да причини преждевременно стареене, както и да развие лоша миризма. Повечето вина, предназначени за отлежаване, се бутилират в цветно стъкло като това се извършва с цел защита от слънчевите лъчи.
 4. Да държите цялото си вино в избата.  Дори да имате перфектна изба за отлежаване, е полезно да имате и „ежедневни вина под ръка”. Условията за съхраняване не са толкова важни, когато виното се консумира скоро след покупката му, и по този начин не трябва да ходите до избата всеки път, когато искате чаша вино. Изследванията показват, че чаша или две вино на вечер може да бъде част от здравословна диета, така че не забравяйте „да пиете плодовете си”!
 5. Да оставяте виното след отварянето му.  Ако искате да удължите живота на частично консумираното вино, преместете останалата част в по-малка бутилка или съд, за да намалите количеството въздух. Възможно е да използвате и пластмасова бутилка от вода, но ние ви препоръчваме стъклена. Ако не успеете да допиете бутилка вино, за да я съхраните правилно, трябва да я поставите в хладилника. Това може да се прилага при всеки вид вино. Качеството на виното се запазва по-дълго при по-ниски температури.

Какво трябва да направите:

 1. Да организирате виното си. Подредете виното си, за да можете да намерите по-лесно бутилката, която търсите. Първият ни съвет относно подредбата на бутилките е по регион на производство. След това организирайте хронологично: най-старите бутилки поставете отдолу, а най-новите – отгоре.
 2. Да съхранявате виното, което пиете всеки ден в хладилника – съхранявайте любимите си вина на сигурно, тъмно място и поставяйте ежедневните си вина в хладилника, включително и червените. Препоръчваме ви да извадите червените вина 1 час преди да им се насладите, а не да разчитате на температурата в  дома си. Винаги е чудесна идея да държите няколко бутилки бяло вино в хладилника си, най-вече през топлите месеци. Ако видите в чашата си малки кристали, не се тревожете. Образуването им е напълно нормално (особено при охладени вина, които не са били подложени на студена стабилизация) и те не са вредни.
 3. Използвайте качествени материали за кътчето си за вино – когато търсите рафтове за съхранение, намерете такива с ъглови дисплеи, за да можете да поддържате тапата влажна и да се виждат етикетите.
 4. Инвестирайте във винен хладилник – инвестирайте средства в един малък хладилник за вино, дори да побира само 6 бутилки. Съветва ме ви да поставете в него виното, което смятате, че няма да консумирате в близката година. Може да разгледате някои предложения ТУК
 5. За да съхранявате правилно виното си за отлежаване – някои вина стареят по-качествено от други. Белите вина и розетата не е необходимо да стареят. Повечето от тях е препоръчително да се консумират в рамките на 1-2 години. Червените вина обаче могат да отлежат от 3 до 10 години и да развият интересни нови вкусове.

Ако статията “Съвети за съхранение на вино” ви е харесала и ви е била полезна може да намерите и други интересни статии в нашия блог.

За поръчката на качествени вина произведени от нашата изба може да посетите нашия е-магазин.

промо кашон руевит Бял-Промо-Кашон Промо кашон

0
  0
  Вашата количка
  Количката ви е празнаReturn to Shop